Logo regionálního portálu slavkovsko.cz

Regionální zpravodajství

PŘED 20 LETY: Jaké změny nás čekají v pohostinství a ubytování po vstupu do EU

Slavkovský zpravodaj 2003
sobota 26.8.2023

Ilustrační foto
Autor: RegionálníPortály.cz

V pohostinství a ubytování dojde po vstupu do EU vcelku k velkým změnám. Připravuje se nový zákon o potravinách a tabákových výrobcích včetně souvisejících vyhlášek. Řada vyhlášek je již připravena a začne platit dnem vstupu ČR do EU. Jedná se především o problematiku upravující označování potravin ještě měrnou cenou, jejich složení a jakost. Smyslem zákonných úprav je zajištění maximální bezpečnosti potravin a minimalizace rizika kontaminace nebezpečnými látkami.

Dále dojde ke zvýšení spotřebních daní u tabákových výrobků na evropskou úroveň. Nečeká se zvýšení spotřební daně u pohonných hmot. U některých výrobků a služeb dojde k přesunu některých výrobků a služeb ze snížené sazby daně do sazby základní a naopak. Např. v pohostinství z dosud snížené sazby 5 % do sazby základní 22 %.

Novinky z daňové oblasti

Evropská komise dne 16. 7. 2003 rozhodla, že poskytování stravovacích služeb v oblasti pohostinství bude podléhat nižší dani z přidané hodnoty. Toto ale ještě není konečným rozhodnutím Evropské unie. Svůj souhlas musí totiž dát každý členský stát v Radě ministrů, Velká Británie a Irsko jsou ale proti. Konečné rozhodnutí padne v září. Pokud se evropské státy nedohodnou, budou muset tuzemské restaurace platit vyšší, 22procentní sazbu.

Ceny potravin v EU

Významný skokový růst cen potravin po vstupu ČR do EU by nastat neměl, ale předpokládá se postupné zvyšování cen vzhledem k tomu, jak porostou v ČR platy. Někteří obchodníci se však mohou snažit využít „očekávaného zvýšení cen“.

Ceny potravin v EU jsou v chudších zemích obvykle nižší, k těmto zemím bude po vstupu patřit i ČR. Některé druhy potravin po vstupu do EU dokonce zlevní (např. čokoláda a další potraviny, které by v budoucnu měly být zahrnuty do DPH 5%). U některých potravin dovážených ze zemí mimo EU by mohla cena vzrůst kvůli clu, které v některých případech bude vyšší než je nyní. Půjde však o ojedinělé výjimky.

Tradiční jídla a nápoje ČR

Evropská unie cíleně podporuje výrobu tradičních potravin a nápojů v členských zemích. Základním kritériem pro hodnocení je zdravotní nezávadnost potravin, neboť ochrana spotřebitele je jednou z klíčových priorit Unie.

Normy zajišťující zdravotní nezávadnost se týkají především výroby, zpracování, skladování a balení potravin. Hygienické normy jsou také stanoveny pro přípravu, skladování a vydávání jídel v restauracích a jídelnách.

Název a tradiční receptura některých výrobků zůstane zachována. Pokud bude zajištěna hygienická nezávadnost, má EU pravomoc udělit tradičním výrobkům výjimku z obecných pravidel umožňující například odlišný výrobní postup, specifický způsob skladování (např. při zrání sýrů) apod. Typickým příkladem jsou olomoucké syrečky, u jejichž výroby bylo nutné vyměnit některá technologická zařízení a zajistit vhodný obalový materiál a hygienu výroby. U některých výrobků zůstane zachována tradiční výroba, ale bude nutné změnit název. Spotřebitelé si pak mohou být jisti, že i v jiném členském státě koupí pod stejným názvem tentýž druh výrobku. Typickým příkladem jsou tradiční alkoholické nápoje.

Tuzemský rum. Pod pojmem rum se v EU rozumí alkoholický nápoj vyráběný z cukrové třtiny, neboť ta je původní surovinou pro výrobu pravého rumu. Český tuzemský rum se vyrábí z bramborového nebo obilného lihu, ochuceného rumovou esencí, a jedná se tedy o výrobu jiného druhu. Tradiční výroba a s ní i chuť českého rumu zůstane zachována, od 1. 1. 2003 však je v prodeji pod názvem Tuzemák.

Moravská vína budou nadále vyráběna, může však dojít ke změně některých názvů, které vycházejí z registrovaných francouzských, španělských či německých vín (např. Modrý Portugal).

Slivovice se bude nadále prodávat pod stejným názvem a se stejnou výrobní procedurou jako dosud. Změna se týká přeřazení do kategorie alkoholických nápojů, zatímco dosud byla slivovice „ovocným destilátem“. Tak jsou v EU označeny pouze ty nápoje, do nichž není při výrobě přidáván líh.

Svíčková, guláš a další tradiční omáčky samozřejmě zůstanou na jídelních lístcích. EU pouze trvá na dodržování hygienických norem při jejich přípravě a skladování, které jsou v Česku často porušovány. „Dobře uleželá“ jídla totiž mohou být příčinou zdravotních obtíží. Lpění na hygienických normách tedy není výmyslem „eurobyrokratů“, ale vyjádřením přání spotřebitelů v EU stravovat se v restauracích bez obav o své zdraví.

 

 

 

Článek byl převzat se souhlasem vydavatele ze Slavkovského zpravodaje 8/2003. Titulek je redakční.

 

O čem se psalo ve Slavkovském zpravodaji před 20 lety? Pravidelně vybíráme ty nejzajímavější články, které si v této rubrice připomeneme.

TOP
Dopravní podnik města Brna, a.s. nabízí práci na pozici Řidič autobusu s náborovým příspěvkem 150 000 Kč v obci Brno

Řidič autobusu s náborovým příspěvkem 150 000 Kč

Dopravní podnik města Brna, a.s. Brno nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP). ➤ Dopravní podnik města Brna, a.s. hledá kolegy na pozici řidiče autobusu.   Novým zaměstnancům nabízíme NÁBOROVÝ PŘÍSPĚVĚK 150 000…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama